Sunday, 19 June 2022

Returning to Loughrigg

For the third consecutive year, we've been back repairing the path on Loughrigg Fell. Once again, we've been replacing sections of the original path and also adding some stonework to areas that have suffered from erosion damage, this time helped out by new team member Josh.

The following two photographs show a section of footpath immediately above where we finished last year. You can see that the path has eroded quite badly and has formed a sizeable gulley.

Lower section before work

Lower section after work

The next two photographs show the top of the lower section as it joins up to the section above.

Old section of risers

New section of path

The path had previously been worked on, but the steps were too high, which made it really uncomfortable to walk down. The new path has shallower steps set at different heights, making the descent a little easier.

The next bit of path that we replaced went through a narrow bedrock gulley. You can see the rock outcropping below-left and to the right of the original steps in the photo below. Again the steps were too high, so had to be replaced. 

Bedrock section (before)

As the bedrock was just below the original steps, a lot of it had to be broken out using crowbars and sledgehammers in order to set the new path in place. 

Much of these first two sections sat on bedrock that had to be chipped out. The rubble was then removed away from site using plastic trugs. If it had been left next to the path it would have constantly fallen back onto the new footpath and would also have proved difficult to landscape due to the lack of soil to cover it.

Bedrock section (after)

The next section was a steeply sloped bit of path that is extremely difficult to walk down. Here we're removing the old path, reusing any suitable stone and resetting it into low steps that are much easier to walk on.

Sloped section before

Sloped section after

The final bit of path that we worked on this year was slightly higher up the fell. Again bedrock was causing an issue (you can just make it out to the left of the black bags in the photograph below) by forcing people to find a route around it, causing the the path to widen.

Upper section (before)

We chose a line that meandered up through the bedrock and once the area has been fully landscaped and reseeded the new path should blend in well with its surroundings and prevent the path from over widening.

Upper section (after)

No comments:

Post a Comment