Friday, 19 June 2015

Landscaping and path repairs for the hydro-electric scheme

Last summer work commenced on building a 100kW hydro-electric scheme at Stickle Ghyll that would provide enough clean energy to power Sticklebarn. Sticklebarn is the only pub that is both owned, and run by the National Trust and is conveniently situated at the bottom of Stickle Ghyll. An engineering project of this scale has obviously created a sizable visual intrusion so we were tasked with helping to reinstate the area and return it to a more natural state.

Our first job was to repair the section of path next to the bridge and intake weir, where the water storage tank is located. After the tank had been installed the path was initially graveled, skimmed over with soil, and piles of rock were left along the edge of the path.

 Before starting work

We gathered much of the usable rock by hand and moved it up to the path, in addition we brought in some extra rock that had been generated during the engineering work to make sure we had enough. The job was complicated by the first few metres of path being sat directly upon the large concrete water tank but it wasn't too long until the new path was starting to take shape.

 Pitching the new path

Once the path was completed we set to work on landscaping the path to help it blend back in with it's surroundings. We brought in several tonnes of topsoil to cover over the spoil and gravel that had been generated while building the stone path. This was either shoveled or moved by power barrow to where it was required. We then dug in surplus rock and re-positioned some of the larger boulders, turf was added to a few spots and the whole area was covered liberally with grass seed.

 Freshly landscaped path

We've been closely working with some local contractors on the larger areas of landscaping, their main work has been moving the topsoil and reprofiling with diggers. Once we'd moved the usable rock from the lower side of the path the contractors dumped several loads of soil for us to spread next to the path.

 Landscaping the lower side of the path

In just a few weeks the seed was starting to grow and the path was again starting to fit in with it's surroundings.

 Path starting to recover

The photograph below shows the wider area before we started and the rock pile that was used for building the path.

 Rock pile next to path

With the new path in place, a lot of extra topsoil and several bags of grass seed the whole area has now been transformed. We'll continue to reseed the area through the summer and, given a little time, the area should once again be looking great.

 New path with the seed starting to grow