Monday, 15 September 2014

Adding the final touches to the Esk Hause path

Since the last update we've been spending much of our time working, and walking, up Esk Hause. We've calculated that for this year, in total, to repair the Esk Hause path we've walked a distance of 185 miles just to get to and from the work site and spent over 90 hours doing it. We've also climbed, and descended, over 102,500 feet, that's like walking from sea level to the top of Mount Everest three and a half times!

Turfing a section of path

In between all the walking we've also been building a path which has generated a lot of soil and rubble. This is all used to landscape around the path to help the area look more natural after the path repairs have taken place.

Starting landscaping around a drain

To help the path blend in and stop rubble falling on to it we also turf along the edge. Turf that is generated while building the path is reused and if any extra is required it is cut from areas away from the path, and out of sight.

Freshly landscaped drain

As you can see in the following photo often very large quantities of soil and rubble are generated. To reduce the amount of surplus rock smaller pieces are buried and any larger, and more weathered, rock is half dug in to create a natural looking bank.

Rubble and soil generated while building the path

Once the landscaping work is finished the area changes from something resembling a building site to something much more natural. After the area has been seeded (often once a year, over several years) the landscaping work will be indistinguishable from it's surroundings.

Path after landscaping


  1. I'm not clear why this work was needed.

    1. The original path that we replaced had helped reduce the amount of erosion, but it was thought that it could be improved upon. The original path used smaller rock which was slanted meaning that it wasn't the easiest path to walk down, so people had started to walk off the path and cause further erosion. The new path uses uses larger rock put in near horizontal meaning it is much easier to walk down. In addition the path was also widened to encourage people not to walk down the edge. Extra drains were also added to take extra water off the path, making it less slippy to walk on, and icy in the winter. :)

  2. Excellent. The standard of work shows you have a genuine empathy with your surroundings.

    1. Thanks. Trying to get the footpath to blend in with it's surroundings in many ways is the most difficult bit. :)